Voorlezen is leuk en belangrijk!

Voorgelezen worden vinden alle kinderen heerlijk.

Hoe meer baby's en peuters voorgelezen worden, hoe groter de kans dat ze ook op latere leeftijd nog met veel plezier zelf zullen lezen.

Maar ook kinderen die al lang zelf kunnen lezen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Zeven redenen waarom voorlezen belangrijk is:

1. Voor de taalontwikkeling en het taalbegrip.

Wanneer een kind veel voorgelezen wordt, leert het veel nieuwe woorden waardoor de woordenschat groter wordt. Ook hoort het wat goede zinnen zijn en hoe je woorden uitspreekt.

Moeilijke woorden die je tegenkomt in een verhaal hoef je niet te veranderen of weg te laten.

Een kind die iets niet begrijpt vraagt al snel: "wat is dat?" Neem dan de tijd om het uit te leggen.

2. Voor de ervaring hoe je een boek leest.

Tijdens het voorlezen leert een kind spelenderwijs hoe je met een boek omgaat en hoe je een boek leest. Ze leren dat een boek een voorkant en achterkant heeft en dat we van links naar rechts lezen. Ze ontdekken dat een verhaal uit plaatjes, woorden en zinnen bestaat. Wanneer je af en toe tijdens het lezen met je vinger de tekst volgt, kan het kind zien hoe je leest.

3. Voor het luisteren en de concentratie.

Om een verhaal te kunnen volgen moet je goed luisteren en je concentreren. Om die reden is het fijn als je voor kunt lezen in een rustige omgeving met weinig afleiding. Lees niet te lang voor. Vijftien minuten is lang genoeg. Om te controleren of je kind het verhaal begrijpt kun je tussendoor af en toe een vraag stellen over het verhaal.

4. Voor de fantasie.

Voorlezen stimuleert de fantasie van een kind.

Bekijk samen eens de kaft en de plaatjes in het boek voordat je het voorleest. Het is ontzettend leuk om je kind het verhaal te laten voorspellen of zelf een verhaal te laten verzinnen. En dan samen na het voorlezen kijken of het klopte... Plezier gegarandeerd!

5. Voor de gezelligheid.

Het is natuurlijk ontzettend gezellig om samen een boek te lezen. Kinderen kruipen graag tegen je aan wanneer je aan het voorlezen bent. Dit geeft een gevoel van veiligheid en saamhorigheid. Je neemt even de tijd voor je kind en het krijgt alle aandacht. Hoe fijn is dat!

6. Voor de rust en de regelmaat.

Iedere dag op een vast tijdstip vijftien minuutjes voorlezen biedt rust, regelmaat en structuur in de vaak drukke dag van een kind. 's Avonds voor het slapen gaan even voorlezen is een mooi onderdeel van het avondritueel. Je kind kan even helemaal tot rust komen waardoor het heerlijk kan gaan slapen.

7. Voor het leesplezier.

Door een kind vaak voor te lezen, leert het dat lezen heel leuk kan zijn.

Kinderen die veel voorgelezen worden zullen vaak zelf meer gaan lezen. Om deze reden is het belangrijk om ook te blijven voorlezen als het kind zelf al kan lezen.

Goed voorbeeld doet goed volgen: wanneer een kind in zijn omgeving volwassenen regelmatig een boek ziet lezen, zal het dit voorbeeld gaan volgen.

Dit zijn de zeven redenen waarom voorlezen belangrijk is.

Genoeg om lekker veel voor te gaan lezen!

Het is leuk om je kind zelf een boekje uit te laten kiezen.

Jongere kinderen vinden het heerlijk om iedere keer hetzelfde boek te lezen. Ze zijn gek op herhaling. Hierdoor gaan ze het verhaal beter begrijpen en kunnen het op een gegeven moment zelf "lezen". Dit is prima! Het geeft ze zelfvertrouwen en hiermee oefenen ze zich in het goed formuleren van woorden en zinnen. En hoe leuk is het om eens door je kind voorgelezen te worden!

Ik wens jullie heel veel leesplezier samen.

Ken je mijn luisterverhaaltjes over Durfje Daantje al? Heel leuk om samen naar te luisteren.

Ze staan op www.durfjedaantje.com

Veel luisterplezier!

Met deze tips hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige en dappere Durfje Daantjes.

Vrolijke groet,

Diane

P.S.: wist je dat het ontdekken van je eigen kwaliteiten zelfvertrouwen geeft? Klik op onderstaande link als je er meer over wilt lezen.

Geef een reactie

' skin='skin1'}}