Vijf tips voor de eerste schooldag

Ziet je kind erg op tegen de eerste schooldag na de vakantie?

Durfje Daantje vindt het ook best spannend, maar met behulp van een paar handige tips lukt het haar toch om met plezier naar school te huppelen.

Na een heerlijke lange zomervakantie breekt voor alle kinderen de eerste schooldag weer aan, ook voor Durfje Daantje.

Voor veel kinderen is dit best spannend waardoor ze best wel tegen die eerste dag op kunnen zien.

Een nieuwe meester of juf, een andere klas, een nieuwe plek in de klas en een heleboel nieuwe dingen die je gaat leren. Dit is nogal wat.


Hier onder geef ik je vijf tips die je wellicht behulpzaam kunnen zijn, zodat je kind ontspannen en met plezier het nieuwe schooljaar kan beginnen.

Tip 1. Ga op tijd terug naar het dagelijkse ritme.


In de vakantie gaat vaak alles een beetje anders. Ook bij Durfje Daantje.

’s Ochtends wordt er geen wekker gezet en heeft ze geen haast met aankleden. Soms maakt ze er zelfs een hele pyamadag van!

Lekker luieren en niet op de tijd hoeven letten, hoe fijn is dat!

Maar dan is de vakantie voorbij en moet Durfje Daantje net als andere kinderen weer naar school.

Dat betekent weer op tijd opstaan, niet treuzelen met aankleden en zorgen dat ze op tijd ontbeten heeft.

Die dagelijkse routine weer oppakken is voor veel kinderen best lastig en het heeft even tijd nodig om er weer aan te wennen.

Begin hier daarom op tijd mee en wacht niet tot de school weer begint.

Ga in de laatste vakantieweek langzaam beginnen met weer op tijd opstaan, aankleden en ontbijten. Zo raakt iedereen in het gezin weer vertrouwd met met het oude ritme en is die ochtend van de eerste schooldag de overgang niet zo groot.

Tip 2. Start de ochtend rustig zonder gehaast.

Durfje Daantje heeft er een hekel aan als ze zich ’s ochtends moet haasten. Ze wordt er zenuwachtig en chagrijnig van en bovendien vergeet ze dan vaak dingen.

Daarom maakt haar moeder haar ruim op tijd wakker. Zo heeft ze genoeg tijd om zich aan te kleden en rustig te ontbijten.

Om op tijd op school te zijn zonder te hoeven haasten is het handig om:

  • de avond van te voren samen de kleding klaar te leggen.
  • het ontbijt ’s avonds vast klaar te zetten.
  • de rugtas met alle schoolspullen ook ’s avonds vast klaarzetten.

Wanneer je hier een gewoonte van maakt verloopt de ochtend rustig, zonder gehaast en gaan de kinderen ontspannen en blij naar school.

Tip 3. Maak een feestelijke lunchtrommel.

Het is leuk om voor de eerste schooldag een extra feestelijke lunchtrommel te maken met gezonde dingen die je kind lekker vindt. Op internet zijn een heleboel leuke ideeën hiervoor te vinden.

Durfje Daantje kiest zelf uit wat ze graag in haar lunchtrommeltje wil en samen met haar moeder maakt ze het extra feestelijk.

Als het op school tijd is om te gaan eten vindt ze vaak ook een lief briefje of tekeningetje van haar moeder. Samen met haar juf leest ze wat er op staat. Hier wordt ze altijd heel blij van en dit zorgt ervoor dat ze een fijne dag op school heeft.

 

Tip 4. Zorg voor rust na de eerste schooldag.

Als het haalbaar is, probeer dan de eerste schooldag ervoor te zorgen dat je jouw kind zelf op kunt halen uit school. Na zo’n eerste intensieve dag is het voor de meeste kinderen erg prettig als ze lekker naar huis kunnen en niets meer “moeten”.

Durfje Daantje vindt het ook heel leuk als haar moeder op haar staat te wachten als ze uit school komt.

Ze mag een vriendje of vriendinnetje meenemen om mee te spelen, maar ze vindt het ook fijn om alleen te spelen en gezellig met haar moeder te kletsen over alles wat ze heeft meegemaakt en bij te komen van alle nieuwe indrukken.


Tip 5. Zorg voor voldoende slaap.


Zeker de eerste week op school kost veel energie en is het extra belangrijk dat je kind voldoende slaapt. Een goede nachtrust is voor ieder kind enorm belangrijk.

Bij de eerste tip vertelde ik al over het belang van op tijd de dagelijkse routine weer op te pakken. Hierbij hoort natuurlijk ook op tijd naar bed gaan.

In de vakantie mag Durfje Daantje wat later opblijven, maar in de laatste vakantieweek moet ze van haar moeder weer gewoon op tijd naar bed.

Natuurlijk vindt ze dit niet leuk en moet ze daar weer aan wennen. Maar het is heel belangrijk dat Durfje Daantje voldoende slaapt. Wanneer ze op tijd naar bed gaat is ze de volgende dag goed uitgerust en voelt ze zich fit. Ze heeft dan volop energie voor een fijne, actieve dag en kan zich goed concentreren waardoor ze beter presteert en met plezier naar school gaat.

Hoe fijn is dat!

Luister hier het luisterverhaaltje “Durfje Daantje gaat naar groep 3”:

Ik hoop dat met deze vijf tips alle kinderen een fijne eerste schooldag hebben en wens ieder kind een leuk, leerzaam schooljaar met mooie uitdagingen en vooral heel veel plezier!

Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen!

Geef een reactie

Durfje Daantje kindercoaching maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door de website te gebruiken accepteert u de privacyverklaring en het gebruik van cookies. Lees meer.